تغذیه مناسب در طول درمان با آنتی بیوتیک و بعد از آن

درمان با آنتی بیوتیک

یک فرد، در بدن خود میلیون ها میلیون باکتری و میکروارگانیسم هایی دارد که در روده اش زندگی میکنند.انجمن پزشکی این موجودات زنده را، مجموعا، به عنوان میکروارگانیسم هایی میشناسد که در محیطی خاص از بدن رشد می کنند. آنتی بیوتیک ها با باکتری ها به مبارزه میپردازند و قادر هستند مقدار و توازن باکتری ها را در میکروبیوم  برهم بزنند.

میکروبیوم روده باعث حفظ عملکرد  مناسب دستگاه گوارش میشود و از سیستم ایمنی بدن در برابر عفونت ویروسی محافظت میکند.

تغذیه مناسب حین مصرف آنتی بیوتیک

زمانی که آنتی بیوتیک ها توازن و مقدار باکتری را بر هم میزنند، فرد با  عوارض جانبی مانند تهوع یا اسهال مواجه میشود . مصرف پروبیوتیک ها و پری بیوتیک ها در طول و پس از یک دوره مصرف آنتی بیوتیک، میتواند به حفظ تعادل باکتری ها در روده کمک کند.

پروبیوتیک ها

پروبیوتیک ها، میکروارگانیسم های زنده ای هستند که عموما به عنوان “باکتری سالم و  مفید” شناخته میشوند.

آنها قادر به کاهش بروز  بعضی از عوارض جانبی آنتی بیوتیک ها نظیر نفخ شکم و اسهال میشوند.

در حالی که تحقیقات در مورد مصرف پروبیوتیک ها و آنتی بیوتیک ها هنوز بدون نتیجه مانده است،  اما مطالعات نشان میدهند که مصرف پروبیوتیک ها روش مطمئنی برای جلوگیری از بروز اسهال در نتیجه مصرف آنتی بیوتیک میباشد.

آنتی بیوتیک ها، باعث کشته شدن و از بین رفتن باکتری های مفید در پروبیوتیک ها  میشوند، بنابراین توصیه میشود که با فاصله دو ساعت از یکدیگر، مصرف شوند.

بعد از اتمام مصرف یک  دوره از آنتی بیوتیک ها، مصرف ترکیبی از پروبیوتیک ها میتواند تعادل و توازن در میکروبیوم را به حالت اول برگرداند.

پری بیوتیک ها

پری بیوتیک ها، سبب تغذیه باکتری های مفیدی میشوند که در میکروبیوم روده زندگی میکنند.

مطالب مرتبط
چالش ۳۰ روز غذای سالم: زغال اخته برای مبارزه با سرطان

تغذیه باکتری های مفید قبل و بعد از مصرف یک دوره آنتی بیوتیک، می توان تعادل و توازن را به روده برگرداند.

 غذاهایی که حاوی مقادیر کمی پری بیوتیک میباشند، شامل موارد زیر هستند:

  • پیاز
  • سیر
  •  موز
  •  ریشه کاسنی تلخ
  •  کنگر فرنگی

 تولید کنندگان مواد غذایی گاهی اوقات پری بیوتیک را به مواد غذایی خود اضافه میکنند.این مواد غذایی شامل موارد زیر میباشند:

  • ماست
  • غذای کودک
  • غلات و حبوبات
  • نان
  • پری بیوتیک ها همچنین بر روی اتیکت های غذایی نیز دیده میشوند:
  • گالاکتولیگوساکارید یا GOS
  •  فروکتولیگوساکارید یا FOS
  • الیگوفروکتوز یا OF
  •  الیاف کاسنی تلخ
  •  اینولین(یک نوع پلی ساکارید)

اکثر پری بیوتیک ها حاوی الیاف رژیمی هستند که در صورت مصرف بیش از اندازه، فرد دچار گاز یا نفخ شکم میشود.

اگر کسی به این موضوع فکر میکند که پری بیوتیک ها را به رژیم غذایی خود اضافه کند، بهتر است این کار را به تدریج انجام داده تا روده و دستگاه گوارش خود را به این وضعیت، وفق دهد.

مواد غذایی تخمیر شده

غذاهای تخمیر شده، منابع خوبی از باکتری های مفید هستند. تمام مواد غذایی تخمیر شده شامل میکروارگانیسم هستند، اما برخی از فرآیند ها مانند حرارت دادن یا تصفیه، باکتری های مفید را میتوانند از بین ببرند.

سبزیجاتی مانند کلم ترش یاخیار شورکه در شیشه و در دمای اتاق نگهداری میشوند،شامل این باکتری های مفید نیستند.

در صورت انجام مراحل پخت و پز،میکروارگانیسم ها زنده نمیمانند، بنابراین در غذاهایی مانند نانی که در آن از خمیر ترش استفاده شده، وجود ندارند..

بر روی غذاهایی که شامل این موجودات زنده هستند اغلب برچسب “میکروب های موثر و فعال”  دیده میشود.

غذاهای تخمیر شده عبارتند از:

  • میسو( خمیری که از دانه سویا و یا از مالت برنج تهیه میشود)
  • تمپه( دانه سویا سرخ شده)
  •  کیمچی( کلم ترش و پرادویه)
  • ماست
  •  سالامی( نوعی سوسیس)
  •  بعضی از پنیرها
  •  خیارشور ترش بهمراه شوید تازه
مطالب مرتبط
خواص اعجاب انگیز روغن سیاهدانه در دمان و پیشگیری بسیاری از بیماری ها

ویتامین K

آنتی بیوتیک ها با انواع باکتری ها به مبارزه میپردازند، حتی باکتری هایی که به بدن کمک میکنند. بعضی از باکتری ها  ویتامین K تولید میکنند که بدن به جلوگیری از لخته شدن خون، به آن نیاز دارد.

به منظو کاهشاثرر آنتی بیوتیک ها بر ویتامین K ، فرد میتواند از مواد غذایی زیر استفاده کند:

  •  کلم پیچ
  •  اسفناج
  •  شلغم
  •  کلم
  •  چغندر
  • جعفری
  •  خردل سبز
  •  جوانه های بروسل

فیبر

فیبر رشد باکتری های مفید در روده را تحریک میکند.

افرادی که آنتی بیوتیک مصرف میکنند، باید از خوردن مواد غذایی با فیبر زیاد پرهیز کنند، زیرا ممکن است آنتی بیوتیک جذب این مواد غذایی را توسط معده، تحت تاثیر قرار دهد.

با این حال، زمانیکه فرد مصرف یک دوره از آنتی بیوتیک را تمام میکند، خوردن فیبر میتواند به برگشت باکتری های مفید و  عمل هضم کمک کند.

غذاهای غنی از فیبر عبارتند از:

  • کنگر فرنگی
  •  موز
  •  انواع توت ها
  • لوبیا
  • کلم بروکلی
  • عدس
  • آجیل
  • نخود فرنگی
  •  غلات کامل

نظرات بسته شده است.