دانستنی های مهم در مورد مکمل ورزشی گلوتامین

گلوتامین

0

گلوتامین چیست؟ آیا این مکمل ورزشی جزء اسید آمینه ها قلمداد می شود؟ در چه زمینه هایی کاربرد دارد و نحوه مصرف آن چگونه است؟ با ما همراه باشید تا در این مورد بیشتر بدانید.

گلوتامین چیست؟

گلوتامین یک اسید آمینه غیر ضروری است که توسط بدن ساخته می شود و بیشترین اسید آمینه ای است که در پلاسما و عضلات اسکلتی یافت می شود. اسید آمینه گلوتامین از ترکیب گلوتامات و آمونیاک با مصرف آدنوزین تری‌فسفات تشکیل می‌شود. این ماده در خون انسان، یکی از فراوان‌ترین اسید آمینه آزاد می‌باشد.

گلوتامین در بدن انسان زمانی ساخته می‌شود که آمینو اسید غیر ضروری گلوتامات (یا گلوتامیک اسید) تجزیه شده و به مولکول‌های آمونیاک حاوی نیتروژن متصل شود. این مکمل را بعنوان نوعی اسفنج نیتروژنی فرض کنید. آمونیاک را پاک کرده و نیتروژن را بین بافت‌ها می‌فرستد، جایی که می‌تواند برای رشد سلول و ترمیم بافت و عملکردهای فراوان دیگری مورد استفاده قرار گیرد.

غلظت گلوتامین خون

غلظت گلوتامین خون در یک فرد سالم ۳ تا ۴ برابر سایر اسیدهای آمینه می باشد. حدوداً ۶۰% اسید آمینه درون سلولی را تشکیل می دهد و تقریباً از عضلات به مقدار ۹ گرم در روز به داخل خون ترشح می شود.
این اسید آمینه به راحتی قادر است تا عضلات را از گزند تجزیه شدن پروتئین در امان نگه داشته و پدیده مخرب آتروفی عضلات را به خوبی مهار کند. این اسید آمینه نقش کلیدی در متابولیسم پروتئین، حجم سلولی و ضد کاتابولیسم دارد. و به شکل مکمل نیز تهیه و عرضه می شود در افزایش حجم سلول ها و در تشدید سنتز پروتئین در عضلات نقش مهمی را ایفا کرده و خواص آنتی کاتابولیکی بسیار قدرتمندی نیز دارد و تاثیر قدرتمندی در افزایش میزان ترشح طبیعی هورمون رشد در بدن نیز داشته است. بیش‌ترین مصرف این مکمل توسط یاخته‌های روده صورت می‌گیرد. گلوتامین توسط سلول‌های ایمنی نیز مصرف می‌شود و نقش مهمی در کاهش زمان ترمیم زخم دارد. همچنین با مصرف گلوتامین زمان بستری شدن بیمار بعد از عمل جراحی در بیمارستان کاهش می‌یابد.

مطالب مرتبط
ال کارنیتین چیست؟ هر آنچه لازم است بدانید

وظایف گلوتامین در بدن

• ساخت پروتیین
• تنظیم تعادل اسید و باز در کلیه به وسیله ساخت آمونیوم
• منبع انرژی برای یاخته‌ها
• در فراگشت به عنوان دهنده نیتروژن
• در چرخه کربس به عنوان دهنده کربن
• منتقل کننده غیرسمی آمونیاک در گردش خون

گلوتامین را با چه چیزی استفاده کنیم؟

در درجه‌ی نخست، مصرف این مکمل را با سدیم و دیگر الکترولیت‌ها در نظر بگیرید. انتقال گلوتامین از طریق یک مکانیسم وابسته به سدیم اتفاق می‌افتد و مشخص شده است که به میزان قابل توجهی حجم سلول، جذب الکترولیت، و هیدراتاسیون را افزایش می‌دهد.

این ممکن است هم برای ورزشکاران استقامتی و هم ورزشکاران قدرتی سودمند باشد، برای ورزشکاران قدرتی به این دلیل که حجم آب سلول، یکی از جنبه‌های متعدد هیپرتروفی (افزایش حجم) عضله است.
گزینه‌های دیگر برای مصرف در کنار این آمینو اسید، عبارتند از:

BCAA

اول : غلظت‌های آمونیاک، و در نتیجه گلوتامین، مستقیماً بر متابولیسم BCAA ها تأثیر می‌گذارد. و دوم اینکه سیگنال دهی mTOR از گلوتامین خارج سلولی، ابتدا مستلزم جذب BCAA ها، به ویژه لوسین است. BCAA ها به علاوه‌ی گلوتامین ممکن است عملکرد و افزایش عضله را ارتقا دهند.
سیترولین
این مکمل، به‌عنوان یک پیش ساز برای سنتز آرژینین و نیتریک اکسید به وسیله‌ی انتقال سیترولین بین بافت‌ها عمل می‌کند. استفاده از گلوتامین به همراه سیترولین ممکن است توانایی سیترولین در تحریک تولید نیتریک اکسید را افزایش دهد، که ممکن است منجر به انتقال بهتر اکسیژن و مواد مغذی به عضله‌ی اسکلتی گردد. انتقال مواد مغذی بیشتر به عضله، ممکن است باعث ریکاوری و رشد بهتر گردد. این شاید به‌نوعی غیر مستقیم به نظر برسد، اما باز هم یک ماده‌ی پیام‌آور مثل گلوتامین در فرآیندهای بسیار زیادی نقش دارد.
آلفا کتوگلوتارات
گلوتامین اگر همراه با آلفا کتوگلوتارات مصرف شود، ممکن است پتانسیل رشد عضله و تولید گلوتاتیون، یک آنتی اکسیدان قوی را افزایش دهد.
گلوکز یا ان استیل گلوکزامین
محرومیت از گلوکز جذب گلوتامین را کاهش می‌دهد و تأثیر منفی بر رشد و بقاء سلول دارد. اگر رژیم کم کربوهیدرات دارید، به نظر می‌رسد گلیکوپروتئین ان استیل گلوکزامین (NAG) که به فرم مکمل موجود است، ممکن است قادر به بازگرداندن جذب و متابولیسم باشد، که به‌صورت بالقوه ریکاوری و عملکرد سلول را ارتقا می‌دهد.

مطالب مرتبط
مکمل گلوتامين چیست؟ مصرف همزمان کراتین و گلوتامین

چگونه بدن گلوتامین را مصرف می کند؟

۶۰%امینواسید موجود در عضلات خون و دیگر بافتها را گلوتامین تشکیل میدهد. وقتی که ماده ای در بدن به آن اندازه تولید میشود پس نشان دهنده ی این است که آن ماده در بدن نقش بسیار حساس واساسی دارد. پس بدن هر روز مقدار زیادی گلوتامین مصرف میکند.
۱. برای عملکرد صحیح سیستم دفاعی بدن گلوتامین در سطح بسیار زیاد مورد نیاز می باشد.
۲. کلیه ها. کبد. پانکراس. طحال. بخصوص سیستم گوارشی برای عملکرد صحیح به مقدار زیادی گلوتامین نیازمند می باشد.
۳. این مکمل یک انتقال دهنده ضروری نیتروژن است . وجود این مکمل برای دریافت کامل گلیکوژن در عضلات نیز بسیار مهم است. این آمینواسید باعث پر به نظر رسیدن عضلات و افزایش تولید پروتئین در آنها می شود. گلوتامین باعث افزایش بیشتر ترشح هورمون رشد میشود ثابت شده است که تنها با دریافت ۲ گرم گلوتامین از طریق دهان مقدار ترشح هورمون رشد در بدن ۴ برابر شده است.

مزایای مصرف گلوتامین :

۱- سرعت بخشیدن به ریکاوری و بازسازی عضلات پس از تمرین مقابله با هورمون کورتیزول که این هورون باعث فرسایش و تحلیل عضلات می شود.
۲- سیستم ایمنی بدن را که بر اثر تمرینات سنگین تضعیف می گردد را تقویت می کند.
۳- باعث سرعت بخشیدن به سوخت چربی های بدن می گردد.
۴- به بدن کمک می کند مواد غذایی را بهتر جذب کند. این عنصر یکی از مهمترین مواد مغذی برای روده شما است.
۵- در جابه جایی اسید آمینه های دیگر نقش اساسی ایفا می کند.
۶- الگلوتامین یک اهدا کننده کربن و نیتروژن است و کمک می کند گلیکوژن بازیابی شود که آن نیز موجب به بازیابی انرژی می‌شود. این عنصر مهم ترین جزء پروتئین عضلانی است و به بهبود و ساخت عضله کمک می کند.
۷- این مکمل می‌تواند برای تقویت سیستم ایمنی بدن شما مفید باشد

مطالب مرتبط
کورکومین 2000 ( Curcumin 2000 ) چیست؟ بررسی فواید تا عوارض

طریقه مصرف

صبح ناشتا بسیار مفید است که حداقل ۲ گرم تا حداکثر ۸ گرم دوز مصرفی آن است.
بعد از تمرین ۲تا ۸ گرم ( معمولا ۵ گرم مصرف می شود )
قبل از خواب که زیاد ضروری نمی باشد و در صورت ترکیب با پروتیین کازیین می تواند بسیار مفید باشد.
حداقل مصرف ٢ گرم گلوتامین جهت افزیش هورمون رشد و مصرف ٨ گرم جهت بازسازی گلیکوژن می باشد.

احتیاط در مصرف گلوتامین

برای جلوگیری از عوارض جانبی بالقوه، با یک دوز کم روزانه شروع کنید و بتدریج آن را افزایش دهید. مقدار توصیه شده را تقسیم کنید تا چند بار در روز، از آن استفاده کنید. مرکز پزشکی دانشگاه مریلند گزارش می‌دهد که این مکمل به احتمال زیاد در دوز ۱۴ گرم یا بیشتر در روز، بی خطر است؛ اما توصیه می‌شود که از این دوزها، تنها با نظارت پزشکتان استفاده کنید.
همیشه گلوتامین را با مایعات یا غذاهای سرد یا در دمای اتاق مصرف کنید. هرگز گلوتامین را به نوشیدنی‌های گرم اضافه نکنید، زیرا گرما گلوتامین را از بین می‌برد. فراموش نکنید که افراد مبتلا به بیماری کبدی، کلیوی یا «سندرم ری»، نباید از گلوتامین استفاده کنند.
گردآوری: وردنگار

برای ارتباط با نویسنده کلیک کنید

اطلاعاتی که در مورد مکمل هالی غذایی و ورزشی در وب سایت وردنگار ارائه می شود، صرفا به منظور افزایش اطلاعات شما کاربران بوده و هیچ گونه توصیه ای مبنی بر مصرف این مکمل ها به شما نمی شود: هر گونه تجویز و استفاده می بایست توسط متخصصان این حوزه و با مشورت پزشک صورت گیرد.

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.