اکیموز ( Ecchymosis ) چیست؟

0

اصطلاح اکیموز مربوط به توصیف یک ناحیه صاف، آبی یا بنفش رنگ و به اندازه حدود ۱ سانتی متر یا با کمی قطر بیشتر  روی پوست است. این اصطلاح اغلب به عنوان جایگزین  برای  کبودی استفاده می شود، هر چند تا حدودی اشتباه است. اکیموز زمانی اتفاق می افتد که خون از یک مویرگ پاره شده به بافت اطراف زیر پوست بر می گردد.

این مساله باعث تغییر رنگ پوست می شود. همانطور که بافت بهبود می یابد، منطقه اکیموز، ممکن است از بنفش یا سیاه آبی به زرد یا سبز تغییر یابد. اکیموز، معمولا بین ۱ تا ۳ هفته طول می کشد تا برطرف شود.

مناطق اکیموز، ظاهر متفاوتی از کبودی یا هماتوم (خون مردگی) دارند که تکه های متورم هستند که وقتی خون جمع می شود و خارج از رگ های خونی لخته می شود، ایجاد می گردد. هماتوم ها معمولا با برآمدگی همراه هستند، در حالی که نواحی دچار اکیمیوز مسطح هستند. کبودی معمولا به علت آسیب، مانند سقوط یا ضربه زدن، ایجاد می شود در حالی که اکیموز، همیشه به علت آسیب نیست. بیماری ها و سایر شرایط نیز می توانند باعث ایجاد اکیموز، شوند.

علائم اکیموز

علامت اصلی اکیموز، لکه های ناشی از پارگی مویرگ ها و نشت خون زیر پوست است. کبودی مربوط به آسیب شدید است. هنگامی که در ابتدای نشت خون در زیر پوست رخ دهد، منطقه اکیموز، ممکن است آبی تیره، سیاه و یا بنفش رنگ باشد، اما در طول زمان به زرد یا سبز تغییر می کند تا محو شود.

اکیموز به تنهایی به طور معمول باعث نگرانی نمی شود. مانند کبودی، شایع ترین آن در پاها و بازوها رخ داده و اغلب از آسیب های جزئی ناشی می شود، به عنوان مثال، با ضربه زدن به مبلمان. اکیموز، همچنین اغلب در مناطقی که پوست نازک است مثل پلک ها یا لب ها دیده می شود. شایع است که اکیموز و کبودی در کودکان بیش فعال و در افراد مسن اتفاق بیفتد، زیرا پوسته پوسته شدن پوست و دیواره های مویرگی با افزایش سن شکننده تر می شوند. هنگامی که تروما علت ایجاد اکیموز، نیست، این عارضه می تواند در افراد  درهر سنی رخ دهد.

مطالب مرتبط
9 روش درمانی خانگی برای کاهش خارش نیش پشه

علل اکیموز 

سقوط، فشار زیاد و یا ضربه زدن به یک شی سخت می تواند موجب شکستن یا آسیب رساندن به رگ های خونی شود. پارگی رگ های خونی باعث ایجاد خونریزی می شود که منجر به اکیموز، می گردد. این آسیب ها اغلب منجر به کبودی می شوند. اکیموز، از کبودی متفاوت است، زیرا می تواند به دلیل عوامل دیگری غیر از آسیب بروز نماید. این عوامل عبارتند از:

  • ضد انعقاد، مانند آسپرین و وارفارین
  • رگ های واریسی
  • عمل جراحی
  • اختلالات پلاکتی مانند تعداد کم پلاکت خون
  • شکستگی و استخوان شکسته
  • بیماری کلیوی در مرحله پایانی
  • هموفیلی و سایر اختلالات خونریزی
  • لوسمی
  • تب دانگه

درمان اکیموز 

در اغلب موارد، نواحی مبتلا به اکیموز بدون درمان بهبود می یابند. فرد می تواند هر گونه درد یا تورم را با کمپرس سرد یا داروهای ضد التهابی بدون نسخه  پزشک مانند ایبوپروفن کاهش دهد. اگر فرد آسیب ندیده باشد و علت اکیموز مشخص نباشد، پزشک ممکن است برخی از آزمایش های تشخیصی را انجام دهد. بسته به شدت کبودی، آنها ممکن است اشعه ایکس یا MRI را توصیه کنند. پزشک همچنین ممکن است این ناحیه را بررسی کند و خون را برای بررسی تعداد پلاکت ها و عوامل لخته شدن فرد مورد بررسی قرار دهد. تعیین علت زمینه اکیموز در ارائه یک برنامه درمانی ضروری است.

چه وقت باید به پزشک مراجعه نمود

در نهایت، اکیموز ممکن است برخی از خونریزی داخلی را نشان دهد. اگر شدید باشد، این عارضه نباید نادیده گرفته شود. خونریزی های جزئی اغلب علت نگرانی نیست. با این حال، اگر علت نامشخص باشد، اگر تغییر رنگ در طول زمان ادامه یابد، یا اگر اکیموز رخ دهد، با پزشک مشورت کنید.

اختصاصی وردنگار – هرگونه کپی برداری با نام و لینک دهی مستقیم مجاز است


بیشتر بدانید: 

مطالب مرتبط
پروفسور کیوان مزدا ؛ جراح برجسته ستون فقرات در دنیا

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.