دندان نهفته چیست؟+ بررسی راه های درمان آن

دندان نهفته

0

در مورد دندان نهفته چه می دانید؟ آیا میتوان آن را جراحی کرد؟ آیا اصلا نیازی به جراحی برای دندان نهفته وجود دارد؟ در این مقاله از وردنگار به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت با ما باشید.

دندان نهفته

گاهی فک فرد، به ادازه ی کافی جا ندارد تا دندان های عقل به صورت کامل رویش پیدا کنند و این باعث می شود که بخشی از دندان یا تمام دندان در لثه پنهان باقی مانده و روی آن با استخوان، بافت مخاطی و یا هر دو پوشیده می شود.

سومین دندان آسیا یا همان دندان عقل بین سن ۱۷ تا ۲۱ سالگی در می‌آید. دهان یک فرد معمولی به راحتی ۲۸ دندان از ۳۲ دندان را در خود جای می‌دهد. از آنجایی که دندان عقل آخرین دندانی است که درمی‌آید، غالباً فضای اندکی برای دربرگرفتن دندان وآناتومی آن وجود دارد. برخی از ما با دندان‌های عقل خود مشکلی نداریم، اما عده‌ای دچار ناراحتی‌های دردناکی می‌شوند که چاره‌ای جز کشیدن سریع دندان عقل باقی نمی‌ماند.

مشکلات دندان نهفته چیست؟

۱- پوسیدگی دندان

پلاک و ذرات غذا اطراف بخش از لثه بیرون زده دندان عقل جمع می‌شود و به پوسیدگی دندان عقل و یا دندان‌های کناری منجر می‌شود.

۲- ورم و درد لثه

دندان عقل کج یا کامل درنیامده زیستگاه باکتری‌ها است و عفونت لثه‌های روی دندان را در پی دارد. این عفونت با درد، نفس بدبو، حرکت محدود فک و ورم همراه است.

۳- به هم فشردگی دندان‌ها

دندان عقل هنگام درآمدن دندان کناری را فشار می‌دهد و باعث کج شدن آن می‌شود. به این ترتیب مشکل به هم فشردگی و نامرتبی دندان‌ها به وجود می‌آید که از آن با اصطلاح مال اکلوژن نیز یاد می‌کنند.

۴- دندان عقل نهفته و تشکیل کیست

تشکیل کیست یا تومور در اطراف دندان عقل نهفته مشکل شایعی است که به تخریب استخوان فک پیرامونی و دندان‌های مجاور می‌انجامد. درمان این عارضه‌ها عموماً پیچیده و گسترده است.

مطالب مرتبط
مزایای شگفت انگیز گوجه فرنگی و ارزش غذایی آن

جراحی دندان نهفته عقل چگونه است؟

تمام بافت و استخوان قرار گرفته روی دندان عقل با بهره‌گیری از تجهیزات تخصصی و پیشرفته جراحی برداشته می‌شود.

از وسایل مخصوص کشیدن دندان برای شل و لق کردن دندان و جدا کردن آن از بافت پیوندی حفره دندانی استفاده می‌شود.

پس از آن که دندان به حد کافی شل شد، جراح آن را با انبر (فورسپس) خارج می‌کند. این عمل هیچ دردی ندارد و بیمار فقط قدری فشار و لرزش حس می‌کند.

جراح برای این که بتواند دندان را خارج کند، باید آن را بشکند. شنیدن صدای ترک خوردن طبیعی است.

دندانپزشک برای بسته شدن بافت آن را بخیه می‌زند تا سریعتر جوش بخورد و التیام بیابد. بیمار موظف است تمامی دستورات و توصیه‌های جراح را به دقت رعایت کند.

مراقبت‌های لازم پس از کشیدن دندان

  1. محکم فشار دادن (گاز زدن) پانسمان به مدت حداقل یک ساعت
  2. عوض نکردن زود به زود پانسمان و نگهداشتن هر پانسمان به مدت حداقل ۲۰ دقیقه. تعویض سریع پانسمان از لخته شدن خون جلوگیری می‌کند.
  3. خودداری از شستشوی شدید دهان یا تف کردن به مدت حداقل ۲۴ ساعت
  4. سر کشیدن ساده مایعات از لیوان و استفاده نکردن از نی
  5. چند بار شستشو دادن ملایم دهان با محلول آب نمک گرم پس از ۲۴ ساعت
  6. استراحت کردن در منزل
  7. اجتناب از انجام فعالیت‌های بدنی سنگین، خوردن نوشیدنی‌ها و غذاهای داغ تا پایان روز جراحی. این کار احتمال خونریزی را به حداقل می‌رساند.
  8. بیمار باید در صورت خونریزی داشتن گاز پانسمان تمیزی را روی زخم بگذارد و آن ر

عوارض جراحی کشیدن دندان نهفته عقل

جراحی کشیدن دندان عقل عمل رایجی است که در کلینیک دندانپزشکی تهران در نهایت ایمنی انجام می‌شود. ورم کردن صورت، درد و خشک شدن و گرفتگی فک و قدری خونریزی تا ۲ هفته طبیعی است. این علائم معمولاً در دو یا سه روز نخست به اوج خود می‌رسد و پس از آن به تدریج بهبود می‌یابد.

مطالب مرتبط
اطلاعات و عوارض جانبی درباره داروی تیرومین Thyromine

عوارض خاص و نادر کشیدن دندان عقل به شرح زیر است:

عفونت:

آسیب دیدن تصادفی فک و دیگر دندان‌ها در طول جراحی

درد شدید ناشی از عفونت (حفره دندانی خشک):

حفره دندانی خشک به حالتی گفته می‌شود که لخته خون دلمه بسته روی زخم باز شود.

بی‌حسی لب پایین یا زبان:

این مشکل از آسیب دیدن عصب ناشی می‌شود و احتمال دائمی بودن آن وجود دارد، هر چند این احتمال پایین است.

گرفتگی و خشکی فک:

بیمار نمی‌تواند در مدت در حال التیام بودن زخم دهان را کامل باز کند.

سوالات رایج در این مورد

در چه سنی باید دندان عقل را کند؟

دندان عقل اغلب در سنین ۱۸ تا ۲۵ سالگی بیرون می‌آید. بسته به نوع و شدت این دندان نهفته، باید در سنین ۱۷ تا ۱۸ سالگی آن را بکنید. البته می‌توان این دندان‌ها را در هر سنی کند، با این حال مشکلات حاد مربوط به جراحی دندان عقل در افرادی که سن و سال کمتری دارند، کمتر رخ می‌دهد.

علائم مربوط به دندان نهفته عقل چیست؟

دندان عقل نهفته اغلب با درد و دندان‌درد همراه است و ممکن است با علائم زیر همراه باشد:

-درد در فک پایینی و کناره‌های صورت

-تورم

-لثه‌های خونی

-دشواری در باز کردن فک

-کرختی

-سردرد

-بوی بد دهان

-مزه بد در دهان موقع خوردن غذا

-غدد لنفاوی متورم در گردن

دندان‌های عقلم اذیتم نمی‌کند، آیا این بدان معنی است که نیازی به کشیدن آنها نیست؟

ضرورتا نه. دندان عقل نهفته هرگز علائم خاصی از خود نشان نمی‌دهد با این حال می‌تواند زمینه‌ساز مشکلات بالقوه باشد.

حتی اگر نهفته باشند، آیا نیاز است آنها را بکنم؟

اگر دندان‌های عقل‌تان نهفته هستند مجبور نیستید آنها را بکنید. دندان‌پزشک شما سابقه علائم و ریسک‌های مربوط به مشکلات متعاقب آن را بررسی می‌کند تا تصمیم لازم را برای کندن یا نکندن آن بگیرد. در برخی مواقع تنها کار لازم، چک‌آپ مرتب به منظور بررسی وضعیت دندان خواهد بود.

مطالب مرتبط
با 10 خاصیت اثبات‌شده‌ی آووکادو آشنا شوید

مشکلات مربوط به دندان نهفته عقل چیست؟

این مشکلات اغلب شامل آسیب رساندن به سایر دندان‌ها، بروز تورم یا آبسه، پوسیدگی دندان‌های اطراف و بیماری‌های لثه است. هر یک از این بیماری‌ها به دندان عقل شما مربوط می‌شود نه به درآمدن درست دندان در دهان که می‌تواند منجر به گیر کردن غذا لای آن شده و در نهایت پاکسازی آن را با مشکل مواجه ساخته و به عفونت بیانجامد.

اگر دندان عقل را نکنم دچار مشکل خواهم شد؟

اگر دندان‌پزشک‌تان به شما توصیه کرد که باید دندان عقل‌تان را بکشید، به این معنی است که در معرض خطراتی هستید که باید از آنها پیشگیری کنید.

مشکلات مربوط به جراحی دندان عقل چیست؟

بر اساس شدت دندان‌های عقل نهفته شما، جراحی آن می‌تواند با خطرات متفاوتی همراه باشد. این خطرات شامل درد و تورم لثه‌ها و سوراخ‌های اطراف دندان‌های کشیده، خونریزی بیش از ۲۴ ساعت، آسیب به دندان‌های موجود و خشکی حفره موجود است که می‌تواند سبب التهاب آن شود.

دوران نقاهت بعد از جراحی دندان نهفته چقدر طول می‌کشد؟

در کل دوران نقاهت بعد از جراحی چند روز بیشتر نیست، البته بهتر است چند روز از محل کار مرخصی بگیرید. با این حال، در برخی از موارد تورم، درد و باز کردن فک تا چند هفته بعد از عمل برایتان دشوار خواهد بود. در شرایطی که داشتن احساس ناخوشایند و نامطلوب یکی از عوارض جانبی طبیعی جراحی دندان نهفته است، اگر با علائم غیرعادی‌ مانند ترشح چرک، تورم زیاد و یا درد شدید روبه‌رو شدید حتما به پزشک جراح مراجعه کنید.

گرداوری: وردنگار

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.