آیا کراتین باعث ریزش مو می‌ شود؟

کراتین

مطالعه ای در سال ۲۰۰۹ نشان داد که کراتین می‌تواند باعث بدتر شدن ریزش مو شود. در این آزمایش تصادفی انجام شده مشاهده شد که سطح دی هیدرو تستسترون خون مردانی که به آنها کراتین داده شده بود افزایش چشم گیری داشته است. دی هیدرو تستسترون آندروژنی است که با ریزش مو، بخصوص در مردان، در ارتباط است.

از آن جایی که کراتین یکی از معدود مکمل هایی است که بطور موثری باعث بهبود کارآیی می‌شود و به عنوان مکملی بی‌خطر نیز شناخته می‌شود، این عارضه جانبی را شاید بتوان ناخواسته ترین عوارض نام برد.

با این وضعیت، مصرف کنندگان مکمل های کراتین تا چه میزان باید نگران از دست دادن مو های خود باشند؟ در این مقاله ما به بررسی این موضوع می‌پردازیم.

علت ریزش مو چیست؟

علت ریزش مو در مردان به خوبی مطالعه شده و نتایج قابل قبولی بدست آمده است. دی هیدرو تستسترون با بر همکنشی که با فولیکول مو دارد می‌تواند ریزش مو را تحریک کند. احتمال ریزش ۱ تار مو به حساسیت آن به دی هیدرو تستسترون و عوامل دیگر مثل مکان آن( در مردان ابتدا موی کف سر و موی سرحد پیشانی و سر کاهش می‌یابد.) و وراثت ژنتیکی بستگی دارد.

دی هیدرو تستسترون یکی از متابولیت های یک هورمون جنسی مردانه بنام تستسترون می‌باشد. آنزیمی به نام ۵ آلفا ردوکتاز تستسترون آزاد( تستسترونی که به آلبومین سرم یا گلوبولین متصل شونده به هورمون جنسی( SHBG) متصل نباشد.) را به دی هیدرو تستسترون تبدیل می‌کند. دی هیدرو تستسترون با اتصال به گیرنده های خود بر روی فولیکول مو باعث کوچک شدن آنها شده و با مرور زمان باعث توقف تولید مو می‌شود. دارو های مهارکننده ۵ آلفا ردوکتاز مانند فناستراید می‌تواند برای جلوگیری از ریزش مو بسیار موثر باشند.

در زنان علل ایجاد ریزش مو کمتر بررسی شده و اطلاعات کمتری در دسترس می‌باشد. عوامل ژنتیکی می‌توانند در این امر ایفای نقش کنند اما اهمیت نقش ژنتیک در ریزش موی زنان به اندازه اهمیت نقش ژنتیک در ریزش موی مردان نمی‌باشد. بطور مشابه نقش دی هیدرو تستسترون در ریزش موی زنان نیز کم رنگ تر است. برخی بر این عقیده اند که عوامل دیگری مانند سطح استروژن می‌تواند بر ریزش مو در زنان اثر داشته باشد ولی شواهد در این مورد متناقض است.

مطالب مرتبط
درگذشت عطاءالله بهمنش گزارشگر باسابقه تلویزیون

دی هیدرو تستسترون و ژنتیک برجسته ترین نقش را در ریزش موی مردان و زنان ایفا می‌کنند؛ با این وجود نقش آنها در زنان کم رنگ تر است. عوامل ریزش مو در زنان کمتر مورد بررسی قرار گرفته و ناشناخته تر از این عوامل در مردان می‌باشد.

آیا مصرف کراتین باعث ریزش مو می‌شود؟

تنها یک آزمایش تصادفی در ارتباط با رابطه مصرف مکمل کراتین و افزایش سطح دی هیدرو تستسترون انجام شده است. در این مطالعه ۲۰ بازیکن راگبی مرد جوان و سالم به صورت تصادفی به ۲ گروه تقسیم شدند: یکی از گروه ها با مصرف پلاسیبو به عنوان کنترل آزمایش و گروه دیگر با دریافت مکمل کراتین مونو هیدرات به صورت دز اولیه( ۲۵ گرم در روز) به مدت ۷ روز و دز ثابت( ۵ گرم در روز) به مدت ۱۴ روز مورد بررسی قرار گرفتند. تغییرات سطح تستسترون در بین ۲ گروه بطور چشم گیری متفاوت نبود اما سطح دی هیدرو تستسترون در گروه مصرف کننده کراتین در روز هفتم و بیست یکم بصورت قابل ملاحظه ای افزایش پیدا کرده بود.

پاسخ منتشر شده در ارتباط با این مطالعه بیشتر در ارتباط با روش انجام آزمایش بود ولی هیچ خطای آماری یافت نشده بود. لازم به ذکر است که کراتین مورد استفاده در این مطالعه برای وجود ۲۵ ماده بالقوه تقلبی مانند محرک ها و استروئید های آندروژنی مورد آزمایش قرار گرفت و ماده ای یافت نشد. بر اساس این آزمایشات و نتایج بدست آمده احتمال افزایش دی هیدرو تستسترون به دلیل افزودنی های غیرمجاز رد شد.

تا به امروز، این آزمایش تنها آزمایش انجام شده‌ای است که رابطه ای بین مصرف کراتین و سطح دی هیدرو تستسترون مشخص می‌کند. با این وجود مطالعاتی در ارتباط با اثر کراتین بر تستسترون انجام شده است. تنها در ۲ آزمایش تصادفی با مصرف ۲۰ گرم در روز مکمل کراتین  به مدت ۶ و ۷ روز افزایش چشم گیری در سطح تستسترون مشاهده شده است. ۱۰ آزمایش تصادفی هیچ اثری از کراتین بر تستسترون را پیدا نکردند. این آزمایش ها در مدت زمان  ۶ روز تا ۱۰ هفته با دز مصرفی کراتین مونو هیدرات بین ۳ الی ۲۵ گرم در روز صورت گرفتند. یکی از آزمایشات تصادفی هیچ رابطه ای بین مصرف کراتین مالات و افزایش سطح تستسترون نیافت. ۵ آزمایش تصادفی مهم تر بطور خاص اثر کراتین را بر میزان تستسترون آزاد، تستسترونی که به دی هیدرو تستسترون تبدیل می‌شود، سنجیدند اما در هیچ کدام نتایج مثبت نبودند.

مطالب مرتبط
راه های کوچک کردن شکم-قسمت دوم

آیا ممکن است کراتین بدون آن که اثری بر تستسترون داشته باشد بتواند آن گونه که در یکی از مطالعات ذکر شده بود باعث افزایش میزان دی هیدرو تستسترون شود؟ بلی، حداقل به ۲ صورت امکان پذیر می‌باشد. اولاً کراتین می‌تواند بصورت غیرقابل ملاحظه باعث افزایش تستسترون شده که خود باعث افزایش چشم گیر دی هیدرو تستسترون شود( افزایش کوچکی در سطح تستسترون آزاد که به دی هیدرو تستسترون تبدیل می‌شود می‌تواند منجر به افزایش بزرگی در سطح دی هیدرو تستسترون شود.). دوماً کراتین می‌تواند باعث افزایش ۵ آلفا ردوکتاز، آنزیم تبدیل کننده تستسترون آزاد به دی هیدرو تستسترون، شود. یک یا هر دو فرضیه ارائه شده می‌تواند صحیح یا غلط باشد. شواهد موجود در حال حاضر اجازه موضع گیری به ما نمی‌دهد.

قبل از نتیجه گیری نهایی لازم است به ۳ مورد توجه شود: ۱- تمامی این مطالعات بر روی مردان جوان و سالم انجام شده به جز یک مورد که افراد تحت آزمایش ورزشکار بودند. ۲- در آزمایشی که میزان دی هیدرو تستسترون را بررسی کرده بود و نتایج از افزایش سطح آن خبر می‌داد، دی هیدرو تستسترون همچنان در سطح طبیعی قرار داشت. این به این معنی است که مصرف کراتین را نمی‌توان عاملی برای ریزش موی شدید دانست. ۳- مهم ترین موردی که باید به آن اشاره کرد این است که هیچ کدام از این مطالعات به اثر مستقیم کراتین بر ریزش مو نپرداخته اند در نتیجه تمامی این مطالب پیش بینی های علمی در ارتباط با این موضوع می‌باشند.

یک آزمایش تصادفی نشان می‌دهد که کراتین می‌تواند باعث افزایش دی هیدرو تستسترون شود. در حالیکه که این آزمایش تنها یک بار انجام شده است، آزمایش های فراوانی به بررسی اثر کراتین بر میزان تستسترون پرداخته و هیچکدام نتایج مثبتی نداشته اند. تا به امروز هیچ مطالعه ای در ارتباط با اثر مستقیم کراتین بر ریزش مو انجام نگرفته است.

مطالب مرتبط
10 نوع مختلف کراتین و کاربرد آنها

برای ارتباط با نویسنده کلیک کنید

اطلاعاتی که در مورد مکمل هالی غذایی و ورزشی در وب سایت وردنگار ارائه می شود، صرفا به منظور افزایش اطلاعات شما کاربران بوده و هیچ گونه توصیه ای مبنی بر مصرف این مکمل ها به شما نمی شود: هر گونه تجویز و استفاده می بایست توسط متخصصان این حوزه و با مشورت پزشک صورت گیرد.

هرگونه کپی برداری با نام وردنگار و لینک دهی مستقیم مجاز است

برگرفته از : examine

نظرات بسته شده است.