باید ها و نباید های تغذیه ای در فصل گرما

0

باید ها و نباید های تغذیه ای در فصل گرما

تغذیه در فصل گرما همانند سایر فصول بایدها و نبایدهای خاص خود را دارد. با ما همراه باشید تا اطلاعاتی در این زمینه را با شما به اشتراک بگذاریم.

 

یک متخصص تغذیه با اشاره به افزایش نیاز به مایعات در فصل تابستان گفت: بدن انسان در فصول مختلف به نوع خاصی از تغذیه نیاز دارد تا سلامتی بدن حفظ شود.

 

دکتر احمد درستی  توصیه کرد: هر روز از میوه‌ها و سبزی‌های تازه در حد مناسب استفاده کنید که حداقل شامل ۱ واحد میوه پیش از ظهر و ۲ واحد عصر باشد. هر واحد میوه می تواند به طور مثال شامل ۲ عدد سیب گلاب متوسط یا ۴ زردآلو یا ۱ برش ۴۰۰ گرمی هندوانه و یا ۳۰۰ گرم طالبی باشد.

 

وی در ادامه تشریح کرد: بهتر است در بین میوه‌ها انواع آبدار مثل هندوانه، خربزه و طالبی را بیشتر انتخاب کنند و همراه ناهار و شام نیز حداقل یک پیش دستی کوچک سالاد مصرف شود.

 

درستی تاکید کرد: بهتر است افراد در انتخاب سبزیجات از سبزی‌هایی که در مقدار وزن و حجم مشابه دارای آب فراوان تری هستند، استفاده کنند. به طور مثال کاهو (٩۶ درصد آب)، کرفس (٩۵ درصد آب)، بروکلی (٩١ درصد آب)، کلم خام (٩٢ درصد آب)، هویج خام (٨٨ درصد آب) و خیار (٩۵ درصد آب)از جمله این مواد هستند.

 

این متخصص، مصرف مواد غذایی که دارای ویتامین‌های B و C، فلاونوئیدها و کاروتنوئیدها را برای بدن در فصل تابستان مفید دانست و افزود: غذاهای حاوی این مواد به سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند. نان سبوس دار، سبزیجات تازه و رنگی، میوه‌های مختلف نمونه‌هایی از این مواد غذایی هستند.

 

وی به افراد توصیه کرد: در فصل تابستان از غذاهایی که انرژی بالایی دارند و در طب سنتی به عنوان طبع گرم معروفند (مانند خرما و شیرینی‌ها و مغزدانه های گیاهی) کمتر استفاده کنید و درعوض از غذاهای با طبع سرد از قبیل سبزیجات و بسیاری از میوه‌جات، بیشتر استفاده کنید.

 

مطالب مرتبط
آموزش اندازه گیری فشار خون در منزل به طور صحیح

دکتر درستی مصرف آب فراوان را بسیار ضروری دانست و افزود: مصرف هر چه بیشتر آب از گرمازدگی و کم آبی بدن جلوگیری می‌کند.

 

به گفته این متخصص تغذیه، استفاده از لبنیات و بخصوص شیر و ماست و دوغ در حد مناسب (۳ لیوان در روز) به تناسب تغذیه در این فصل کمک می‌کند.

 

تاثیرگرما بر نیازهای غذایی بدن
در اثر گرمای زیاد، میزان عرق به‌ویژه در کسانی که در فضای باز هستند بیشتر می‌شود و آب بیشتری از بدن تبخیر می‌شود و از دست می‌رود؛ بنابراین تأمین آب برای فراهم ساختن نیازهای بدن بسیار حائز اهمیت است. از آنجا که همراه با عرق کردن، مقداری املاح و ویتامین‌ها هم دفع می‌شود قرارگرفتن مداوم در فضای باز و گرما، باعث به هم خوردن میزان آب و الکترولیت بدن می‌شود.

 

این وضعیت درست مانند فردی است که دچار سوختگی شده است. برای جلوگیری از گرمازدگی در تابستان باید شرایط مناسبی فراهم شود؛ بنابراین در تابستان نحوه و میزان خوردن غذا و استفاده از گروه‌‌های غذایی، دارای اهمیت ویژه‌ای است.

 

تغذیه در گرما
در فصل گرما، خنک نگه داشتن بدن بسیار مهم است، بنابراین باید از مواد غذایی‌ای استفاده شود که فاقد قند و چربی زیاد هستند. برای تأمین انرژی‌ای که بدن برای حفظ تعادل حرارتی نیاز دارد باید از گروه‌های غذایی نامبرده در کنار موادغذایی دارای ویتامین B و C استفاده شود. افراد باید از سبزیجاتی که دارای رنگ سبز تیره، قرمز و بنفش تیره هستند مانند گوجه فرنگی، اسفناج، کاهو و کلم بروکلی و از غذاهایی که طبع خنک و سرد دارند بیشتر استفاده کنند.

 

 

در مقابل توصیه می‌کنیم مصرف مغزها و شیرینی‌جات را به حداقل برسانند. مصرف میوه‌هایی مانند خرما و انجیر چندان مناسب نیست و درصورت تمایل، در وعده‌های عصر که هوا خنک‌تر است استفاده شود. خوردن میوه‌هایی مانند آناناس، هندوانه، طالبی و خربزه خیلی مفید است. هندوانه به خاطر داشتن آب و موادمعدنی مختلف برای افراد گرمازده بسیار مناسب است. تحقیقات ثابت کرده که مصرف مواد غذایی‌ای که دارای ویتامین C، B و عنصر روی هستند به کاهش استرس ناشی از قرار گرفتن در هوای گرم بسیار کمک می‌کند؛

 

مطالب مرتبط
برای تقویت حافظه خود و مغزتان این 8ماده غذایی را فراموش نکنید

بنابراین مصرف انواع میوه‌ها و سبزیجات به همراه غذاهای دریایی در فصل گرما توصیه می‌شود. مواد غذایی‌ای که خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارند و منبع مناسب ویتامینE ،C و کاروتنوئید و فلاونوئید هستند در روزهای گرم تابستان به سیستم ایمنی کمک می‌کنند تا آسیب‌های وارده به بدن توسط سموم موجود در هوا به حداقل کاهش یابد.    جبران آب از دست رفته توسط عرق تعریق، یک واکنش طبیعی برای خنک کردن بدن است و چون بدن انرژی مضاعفی را صرف تعریق می‌کند باعث ضعف، خستگی، بیحالی و لاغری می‌شود. این عوارض در کسانی که مجبورند ساعت‌های بیشتری را در هوای گرم بگذرانند بیشتر می‌شود چون تعریق زیاد باعث به هم خوردن تعادل مواد معدنی در بدن می‌شود. مصرف انواع میوه‌ها و سبزیجات تازه برای جلوگیری از عوارض تعریق بیش از حد بسیار مهم است زیرا عرق کردن باعث کاهش شدید سدیم و پتاسیم می‌شود که درصورت رفع نشدن این اختلال ممکن است به ایست قلبی هم بینجامد.

 

در حالت عادی در هر ۵۰۰میلی‌لیتر عرقی که به سطح پوست می‌رسد ۱۰۰میلی‌گرم پتاسیم وجود دارد که برای حفظ آن مصرف انگور، موز و آلو به‌صورت تازه و خنک توصیه می‌شود. کودکان در تابستان کودکان که حجم بیشتری از بدنشان را آب تشکیل می‌دهد بیشتر تحت‌تأثیر آسیب‌های ناشی از بی‌آبی یا کم‌آبی یا دهیدراتاسیون قرار می‌گیرند تاحدی که ممکن است منجر به مرگ آنان شود (بیش از ۹۰ درصد حجم بدن نوزادان آب است، در حالی‌که این میزان در بزرگسالی به ۵۵درصد کاهش پیدا می‌کند). بنابراین مواردی که برای تغذیه در فصل گرما مانند تابستان ذکر شد باید در کودکان بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

 

وضعیت سالمندان در تابستان
شرایط سالمندان درست مانند کودکان است زیرا نحوه تغذیه در این دوران به کودکی برمی‌گردد. بنابراین تمام مسائلی که برای خوردن غذا گفته شد در مورد این دوره سنی هم صادق است به‌ویژه سالمندان به‌دلیل عدم‌توانایی فعالیت‌های بدنی و ضعف مفرطی که دارند ممکن است گرما روی آنها تأثیر زیادی داشته باشد. سالمندان و کودکان جزو گروه‌های آسیب‌پذیر محسوب می‌شوند بنابراین باید بیشتر به تغذیه‌شان در تابستان اهمیت داد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.