رژیم غذایی مناسب و مراقبت های لازم برای مبتلایان به آندومتریوز
اندومتریوز وضعیتی است که بافتی شبیه به بافت رحم در خارج از رحم رشد می کند و علایم دردناکی ایجاد می کند. پیروی کردن از یک رژیم خاص می تواند به کاهش علائم کمک کند، البته تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است.
اجتناب از خوردن غذا و نوشیدنی هایی که سبب التهاب و افزایش تولید استروژن می شوند، ممکن است به کاهش و بهبود علائم دردناک اندومتریوز کمک کند.
در این مقاله، ما به ارتباط بین رژیم غذایی و اندومتریوز، پرداخته و به غذاهایی می پردازیم که افراد مبتلا به این عارضه باید بیشتر آنها را مصرف کرده و یا از خوردن آنها خودداری کنیم.
ارتباط بین اندومتریوز و رژیم غذایی
تحقیقات اندکی رابطه بین رژیم غذایی و کاهش علائم اندومتریوز را مورد بررسی قرار داده و اثبات کرده اند. با این حال، برخی افراد متوجه می شوند که خوردن غذاهای خاصی باعث می شود علائم آنها را بهبود یابد.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۳ نشان داد که زنانی که سبزیجات و اسیدهای چرب امگا ۳ بیشتری مصرف می کردند شاهد کاهش و بهبود علائم اندومتریوز بودند، در حالی که کسانی که گوشت قرمز، چربی های ترانس و قهوه مصرف می کردند، اثر متفاوتی داشته اند. با این حال، این نتایج مطالعات سازگار و اثبات شده ای نداشتند، بنابراین تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است.
بررسی تحقیق انجام شده در سال ۲۰۱۵ که در برزیل منتشر شد، نشان داد که خوردن یک رژیم سالم می تواند از بروز اندومتریوز جلوگیری کند و شاید حتی علائم را تشدید کند. غذاهای مناسب در این رژیم شامل:
- میوه ها
- سبزیجات
- غلات کامل
- اسیدهای چرب امگا ۳
نمی توان از اندومتریوز جلوگیری کرد، اما با توجه به توصیه های انجمن بهداشت زنان، می تواد خطر ابتلا به این عارضه را با اجتناب از مواد غذایی و مواد شیمیایی که سطوح استروژن را افزایش می دهند کاهش داد. این مواد عبارتند از کافئین و الکل.
با این وجود، با تغییر برنامه غذایی و شیوه زندگی شاید اندومتریوز درمان نشود اما ممکن است به بهبود علائم آن کمک کرد.
یک فرد مبتلا به اندومتریوز می تواند یک رژیم غذایی مناسب را پیدا کرده و بررسی کند که آیا آن رژیم غذایی روی علائم آنها تأثیر می گذارد. ضروری است که باید تاثیر همه چیزهایی که در طول روز می خورند و همچنین علائمی که تجربه می کنند را مورد بررسی قرار دهد.
رژیم غذایی مناسب برای مبتلایان به آندومتریوز
فرد مبتلا به اندومتریوز می تواند غذاهایی را که موجب التهاب یا افزایش سطح استروژن می شود، (که هر دو ممکن است به اختلال یا علائم آن کمک کنند) را کاهش دهد. با این حال، تحقیقات بیشتری برای بررسی ارتباط میان اندومتریوز و رژیم غذایی لازم است.
فرد مبتلا به اندومتریوز ممکن است از خوردن میوه، سبزیجات و دانه های غلات سود ببرد. پروتئین های گیاهی، گوشت بدون چربی و چربی های سالم نیز ممکن است کمک کننده باشد.
چربی های سالم در بسیاری از غذاها وجود دارد، از جمله:
فرد مبتلا به آندومتریوز همچنین باید مصرف کافئین خود را کاهش دهد و از خوردن مشروبات الکلی خودداری کنند زیرا این می تواند سطوح استروژن را افزایش دهد.
اگر یک فرد ماهی دوست نداشته باشد، می تواند اسیدهای چرب امگا ۳ را از طریق مکمل ها دریافت کند. این مکمل ها را می توانید از داروخانه ها تهیه کنید.
یک فرد همچنین می تواند مصرف فیبر خود را افزایش دهد. فیبر بخش مهمی از رژیم سالم است و ممکن است به کاهش سطح استروژن کمک کند. علاوه بر تامین مقدار زیادی ویتامین و مواد معدنی، خوردن منابع فیبردار می تواند ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان های مورد نیاز بدن را فراهم کند که می تواند التهاب را کاهش دهد.
همچنین برخی از رژیم های خاصی وجود دارد که ممکن است به افراد مبتلا به اندومتریوز کمک کند. این رژیم های غذایی مفید شامل:
رژیم غذایی فاقد گلوتن
پیروی از رژیم غذایی فاقد گلوتن در طول چند سال گذشته یک رویکرد رژیم غذایی و سبک زندگی است. هنوز مشخص نیست که آیا این رژیم غذایی برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک موثر است و باعث می شود فرد حساس به پروتئین موجود در گندم گردد یا نه.
با این حال، یک تحقیف انجام شده در سال ۲۰۱۲ نشان می دهد که ۷۵ درصد از ۱۵۶ زن که در این مطالعه شرکت کردند، کاهش علائم دردناک را پس از رعایت رژیم غذایی بدون گلوتن به مدت ۱۲ ماه گزارش کردند.
رژیم غذایی FODMAP
با رژیم غذایی FODMAP، فرد از رژیم غذایی خود کربوهیدراتها را حذف می کند تا میزان مصرف غذاهای مضر را کاهش دهد. هدف این است که اجازه دهید سیستم گوارش درمان شود و عملکرد آن بهبود یابد.
پس از این که افراد این غذاها را حذف می کنند، می توانند به آرامی دوباره غذاهای خاصی را اضافه کنند تا ببینند بدنشان آنها را تحمل می کند یا خیر. رعایت این نوع رژیم غذایی برای برخی افراد ممکن است دشوار باشد، زیرا شامل حذف تعداد زیادی از انواع مواد غذایی از برنامه غذایی خود می باشد، از جمله:
- لبنیات
- گلوتن
- غذاهای فراوری شده
- قند
یک پزشک یا متخصص تغذیه می تواند به فردی که به این عارضه مبتلا است کمک کند تا برنامه رژیم غذایی FODMAP را تنظیم کند. آنها می توانند به بررسی علائم و شناسایی غذاهای بالقوه مشکل ساز کمک کنند. آنها همچنین می توانند مطمئن شوند که این نوع رژیم غذایی برای یک وضعیت خاص پزشکی یا بهداشتی مناسب است.
سایر درمان های خانگی برای مبتلایان به آندومتریوز
علاوه بر تغییر دادن رژیم غذایی و درمان های سنتی پزشکی برای درمان آندومتریوز، بعضی از افراد از راهکارهای دیگری نیر استفاده می کنند. این روش های درمان می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تمرینات ورزشی منظم
- طب سوزنی
- مراقبت از کایروپراکتیک
- ویتامین B1
- مکمل منیزیم
مصرف گیاهان چینی مانند ریشه دارچین یا ریشه شیرین بیان نیز در کاهش علائم تاثیرگذار است.
اندومتریوز چیست؟
اندومتریوز زمانی اتفاق می افتد که بافت رحم در خارج از رحم رشد کند. این بافت می تواند در لوله های فالوپ، تخمدان ها یا روده ها رشد کند. اگرچه نادر است، می تواند در سایر قسمت های بدن نیز رشد کند.
گاهی اوقات این عارضه هیچ نشانه ای را ایجاد نمی کنند، اما گاهی اوقات، در طول قاعدگی ماهانه می تواند درد و ناراحتی قابل توجهی ایجاد کند. سایر علائم آندومتریوز عبارتند از:
- درد در لگن، شکم یا پشت
- ناباروری
- دوره های قاعدگی سنگین
- خونریزی بین دوره های قاعدگی
- گرفتگی شدید قاعدگی
هیچ درمان برای اندومتریوز وجود ندارد. گاهی اوقات پزشکان می توانند بافت را با جراحی از بین ببرند، اما در حال حاضر این بیماری را نمیتوان درمان کنند.
اختصاصی وردنگار – هرگونه کپی برداری با لینک دهی مستقیم مجاز است