اختلالات غده تیروئید بر زن ها بیشتر از مردها اثر می گذارد

اختلالات غده تیروئید

0

*****به دلیل اینکه غده تیروئید بخش ناپیدایی از بدن است، اگر به درستی کار نکند، می تواند نقش زیان باری داشته باشد. درحال حاضر حدود ۲۰ میلیون امریکایی دارای مشکل غده تیروئید هستند. با اینکه افراد در تمام سنین و نژادها می تواند دچار این مشکل شوند ولی زن ها از این بیماری بیشتر صدمه می بینند، به طوری که ۵ تا ۸ برابر بیشتر از مردها به این مرض مبتلا می گردند.

غده تیروئید

غده تیروئید یک بخش شبیه پروانه در دستگاه غده مترشحه داخلی است که در سلامت روزمره بدن نقش اساسی دارد. این غده در قسمت میانی پایین گردن قرار دارد و وظیفه اصلی اش، کنترل سوخت و ساز بدن یا مقدار انرژی است که سلول ها به کمک آن وظیفه خود را انجام می دهند. برای کنترل سوخت و ساز بدن، تیروئید به تولید هورمون های T3 و T4 می پردازد و در واقع به سلول های بدن می گوید که چه مقدار انرژی استفاده کنند.

وقتی تیروئید آن طور که باید کار می کند، مقدار هورمون های مورد نیاز که باعث می شوند سوخت و ساز بدن به خوبی تامین گردند، حفظ خواهند شد.

غده مخاطی ( هیپوفیز ) مهمترین غده بدن است که به تمام غده های دیگر از جمله غده تیروئید دستور می دهد که چه کار کنند. این غده که به اندازه لوبیاست به پایه مغز متصل است و در کنترل رشد و سلامت و انجام وظایف دیگر غده های مترشحه داخلی نقش مهمی دارد.

بیماری غده تیروئید

در بعضی افراد، غده تیروئید می تواند به وضعی برسد که آن طور که باید کار نکند. یک حالت وقتی است که غده تیروئید به تولید بیش از حد هورمون  می پردازد و موجب می شود که بدن از انرژی خود، زودتر از وقتی که باید استفاده کند که به این وضع پرکاری غده تیروئید گفته می شود. یا ممکن است غده تیروئید دقیقا برعکس کار کند و هورمون کافی تولید ننماید و باعث شود که بدن از انرژی به میزان خیلی کمتر از نیاز خود استفاده کند که این وضع به کم کاری غده تیروئید معروف است.

مطالب مرتبط
اسموتی : چگونه یک اسموتی سبز درست کنیم

بیماری های غده تیروئید که بر زنان بیشتر از مردان اثر می گذارد

کاملا مشخص نیست که چرا زن ها بیشتر از مردها از بیماری غده تیروئید رنج می برند ولی شرایط خاصی وجود دارند که بر انجام وظیفه غده تیروئید در زنان اثر می گذارند که بعضی از آنها به شرح زیر می باشند:

بیماری هاشیموتو

این بیماری مربوط به تولید پادتن های مضر است که بر غده تیروئید اثر می گذارد. این مشکل در زن ها ۷ برابر بیشتر از مردهاست و می تواند در نوجوانان و زنان جوان  نیز به وجود آید ولی معمولا در میانسالی مشاهده می شود. با این بیماری، سامانه ایمنی بدن پادتن هایی تولید می کند که به سلول های تیروئید صدمه می زنند، یعنی با قدرت مداخله می کنند و باعث می شوند که هورمون تیروئید، این بیماری را تبدیل به رایج ترین دلیل برای درست کار نکردن غده تیروئید بنماید. افرادی که مبتلا به بیماری هاشیموتو هستند، گاهی اوقات دچار دیگر امراض مربوط به سامانه ایمنی بدن مثل بیماری گودال، روماتیسم ورم مفاصل، مرض قند نوع۱، کم خونی مهلک و سل پوستی می شوند.

غده تیروئید پس از زایمان

این بیماری باعث ورم غده تیروئید می شود و می تواند در طول یک سال پس از وضع حمل یک زن اتفاق بیفتد. این مشکل برای ۵ تا ۱۰ نفر از هر ۱۰۰ زنی پیش می آید که زایمان کرده اند و معمولا دارای ۲ حالت  پرکاری یا کم کاری تیروئید می باشد.

بیماری گریوز

این بیماری یکی از رایج ترین مشکلات تیروئید است که منجر به پرکاری غده تیروئید می شود و در آن غده تیروئید اقدام به تولید هورمون بیش از حد می کند. علت بروز این بیماری هنوز معلوم نیست ولی به نظر می رسد که وراثت و خصوصیات مشابه میتوانند در پیدایش آن نقش داشته باشند. بیماری فوق الذکر ممکن است بر تمام زنان و مردان در هر سنی اثر بگذارد ولی در زن ها ۱۰ برابر بیشتر از مردها مشاهده میشود.

مطالب مرتبط
غذاهای مفید برای درمان اسهال

کمبود ید

ید یک ماده معدنی اساسی است و برای تولید هورمون تیروئید خیلی اهمیت دارد. وظیفه اولیه ید در بدن، خدمت کردن بعنوان یکی از ترکیبات موجود در دو هورمون اصلی تیروئید یعنی تی۳ و تی۴ است که هر دوی آنها نقش مهمی در سلامت بدن دارند. ید حدود ۵۹% از وزن تی۳ و ۶۵% از وزن تی۴ را تشکیل میدهد. زن ها نسبت به مردها احتمال بیشتری در ابتلا به کمبود ید دارند که میتواند باعث تعدادی از اختلالات پزشکی مثل غمباد و بلاهت در آنها شود.

غده تیروئید

درخواست کمک

چون زن ها بیشتر در معرض ابتلا به مشکلات مربوط به تیروئید هستند، نیازمند توجه به علائم احتمالی پرکاری یا کم کاری آن مثل خستگی، دوره های طولانی و یا نامنظم قاعدگی، کاهش یا افزایش وزن، خشکی پوست و مو، گرفتگی صدا، ناتوانی در تحمل سرما، بداخلاقی یا عصبانیت، اختلال در خواب، حساسیت به گرما و یا بزرگ شدن غده تیروئید می باشند.

هرگونه نشانه ای مربوط به علائم فوق الذکر که غیر معمول باشند، نیازمند بررسی سریع توسط پزشک هستند.  یک زن هرچه سریعتر بتواند برای یک تشخیص دقیق به پزشک مراجعه کند، زودتر میتوان داروهایی را برایش تجویز نمود تا علائم و مشکلات این بیماری را در او کاهش دهند.

هرگونه کپی برداری با نام و لینک دهی مستقیم مجاز است

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.