۱۰ علامت کمبود آهن که نباید نادیده بگیرید

0

۱۰ علامت کمبود آهن که نباید نادیده بگیرید

با وجود آن که آهن از جمله حیاتی‌ترین عناصر و مواد معدنی مورد نیاز بدن است، کمبود آهن به امری شایع در میان مردمان جهان مبدل گشته، و در این بین این زنان اند که بیش‌تر بایستی مراقب باشند.

عموماً در اثر کمبود آهن سطح تولید گلبول قرمز کاهش یافته و هم‌چنین گلبول‌های قرمز تولید شده نیز میزان هموگلوبین کمتری دارند. البته این به معنای آن نیست که کمبود آهن همواره با کم‌خونی همراه است. در هر صورت در ادامه شما را با ۱۱ علامت کمبود آهن آشنا خواهیم ساخت، اما این نکته را به خاطر داشته باشید که کمبود آهن گاه بدون علامت نیز هست.

علائم کمبود آهن

۱- خستگی

البته که طبیعی است که هر انسانی به سبب فعالیت زیاد، خواب کم و یا فشار روانی بسیار گاه احساس خستگی کند. اما خستگی‌ای که در این‌جا از آن به مثابه‌ی یکی از علائم کمبود آهن نام برده‌ایم یک خستگی همیشگی است که حتی با خوابیدن بسیار نیز برطرف نمی‌شود.

شخصی که از سطح آهن کمی در بدن خود برخوردار باشد خیلی زود متوجه می‌شود که انرژی‌اش به نسبت همیشه کم است و دیگر توانایی انجام کارهایی که قبلاً به راحتی انجام‌شان می‌داد را ندارد. خستگی همیشگی شایع‌ترین علامت کمبود آهن و یا کم‌خونی فقر آهن است و بدان سبب رخ می‌دهد که بدن هموگلوبین کافی برای انتقال اکسیژن به تمامی اعضا را ندارد.

۲- تنگی نفس

افزون بر خستگی، تنگی نفس نیز از جمله نشانه‌های کمبود آهن است. اغلب مبتلایان به کمبود آهن در حالت استراحت دچار تنگی نفس نمی‌شوند بلکه به هنگام انجام کاری، حتی کارهای خیلی سبک، ممکن است دچار تنگی نفس شوند. البته ناگفته نماند که در موارد شدید تنگی نفس در حالت استراحت نیز ممکن است رخ دهد.

۳- تپش قلب

در افراد مبتلا به کمبود آهن تپش قلب با سرعت و قدرت بیش‌تری احساس می‌شود و این امر به سبب آن است که در بدن این افراد قلب تلاش بیش‌تری برای رساندن اکسیژن به اعضای بدن می‌کنند.

۴- رنگ‌پریدگی

رنگ‌پریدگی نیز نشانه‌ای دیگر از کمبود آهن است و عمدتاً به دلیل کاهش گلبول‌های قرمز رخ می‌دهد.

۵- سردرد و سرگیجه

البته که سردرد و سرگیجه در افراد مبتلا به کمبود آهن خیلی شایع نیستند اما دیده شده که اتفاق بیفتند. سردردها هم می‌توانند خفیف باشند و هم متوسط و شدید، و عمدتاً به سبب نارسایی اکسیژن به اعضای بدن خصوصاً مغز اتفاق می‌افتند.

۶- مشکلات شنیداری

گاه دیده شده که برخی افرادی که بدن‌شان سطح آهن کمی دارد وزوز گوش را تجربه می‌کنند. متخصصان بر این نظر اند که کاهش سطح گلبول‌های قرمز رقیق شدن خون را در پی دارد و همین امر خود موجب وزوز گوش می‌شود.

۷- میل به خوردن مواد غیر خوراکی

دقیقاً مشخص نیست چرا اما برخی از افرادی که به کمبود آهن چار اند میل به خوردن خاک، یخ  و مواد از این قبیل دارند. گاه حتی ممکن است احساس کنند غذای‌شان طعم عجیبی دارد.

۸- مشکلات پوستی، ریزش مو و مشکلات ناخن

به هنگام پایین بودن سطح آهن در بدن ممکن است مشکلات پوستی نیز دیده شوند. افزون بر این، ریزش مو و همچنین شکنندگی ناخن‌ها نیز انتظار می‌رود.

۹-  زخم بر روی زبان و ترک در گوشه‌ی لب

زبان متورم و یا زخم شده و هم‌چنین ترک گوشه‌ی لب نیز می‌توانند نشان از کمبودِ آهن داشته باشند.

۱۰- سندروم پای بیقرار

دریافته شده که ۱۵ درصد کسانی ک سندروم پای بیقرار دارند به کمبود آهن نیز دچار هستند. سندروم پای بیقرار یک خواست قاطعانه از سوی بدن برای حرکت دادن پاها، خصوصاً در هنگام شب، است. افراد مبتلا به سندروم پای بیقرار ممکن است احساس کنند که یک خزنده بر روی پاهای آن‌ها در حال حرکت می‌باشد.

چه کسانی در معرض کمبود آهن هستند؟

  • زنان (زنان از هنگامی که قابلیت باروری دارند تا زمانی که یائسه می‌شوند به سبب خونریزی ماهانه بیش‌تر در معرض کمبودِ آهن هستند)
  • زنان باردار (زنان باردار نیز در معرض کمبودِ آهن هستند چرا که آهن بیش‌تری برای جنین لازم دارند. حدود ۵۰ درصد زنان باردار به کمبودِ آهن دچار اند)
  • افرادی که خون زیادی از دست داده‌اند.

اختصاصی وردنگار؛ هرگونه کپی برداری با نام و لینک دهی مستقیم مجاز است

 

مطالب مرتبط
علل شایع درد شکم

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.